hits

Jackfruit

  • 30.07.2017, 10:00

Jeg har fått sansen for en frukt som heter Jackfruit her nede. Før likte jeg ikke denne frukten fordi jeg syns den smakte gummi når den spises ferskt. Tørket jackfruit er bedre da. Men etter jeg fikk smake denne varianten av frukten har jeg blitt helt hekta. Det finnes flere varianter av denne frukten, og jeg liker best den typen som dere ser på bildet i innlegget. Jeg har funnet litt informasjon om frukten tatt fra Wikipedia slik at dere kan lese hva slags frukt dette er.

Fra Wikipedia:

Jackfrukt (Artocarpus heterophyllus) er en treart i morbærfamilien som opprinnelig kommer fra deler av Sør-Asia og Sørøst-Asia. Treet er vel tilpasset tropisk lavland. Frukten er den største frukten i verden som kommer fra et tre[1], og er sjelden mindre enn 25 cm i diameter. Selv et relativt spinkelt tre, bare 10 cm i diameter, kan bære store frukter. Frukten kan veie opp mot 36 kg, og bli opp mot 90 cm lang og en diameter på 50 cm. Jackfrukten er noe man må venne seg til, men til tross for dette har den blitt veldig populær i store deler av verden. De søte, gule kappene rundt frøene er 3-5 mm tykke, og har en smak som kan sammenlignes med ananas, selv om smaken er mildere og mindre saftig.

Jackfrukt brukes ofte i retter fra Sør- og Sørøst-Asia. Den kan spises umoden (ung) eller moden, tilberedt eller rå. Frøene kan også spises tilberedt eller kokt slik som bønner. De smaker tilsvarende kastanjer. Bladene fra treet brukes i noen tilfeller for å pakke inn dampede Idlier (en kake fra Sør-India). En uåpnet, moden frukt kan være noe illeluktende, noe tilsvarende råtne løk. Frøene er lysebrune til sorte, omtrent 2-3 tommer lange. Man smører ofte inn hendene med kokosolje, sennepolje eller parafin før man tilbereder jackfrukt, da resten av frukten er en løs, hvit masse som utsondrer en melkete, slibrig sevje som kan brukes som lim. Umoden (ung) jacfrukt kan spises hel. Ung jackfrukt er mild i smaken og har en distinktiv tekstur. Det indiske, bangladeshiske, srilankiske, indonesiske, kambodsjanske og vietnamesiske kjøkken bruker kokt, ung jackfrukt. I mange kulturer brukes jackfrukt kokt i karrier som råstoff. 

 

7 Kommentarer

livetmitt93

30.07.2017 kl. 10:26
aldri smakt:)

frodith

30.07.2017 kl. 10:33
Den likner på den frukten som lukter så vondt, husker ikke navnet.. Men det er ikke denne tydeligvis :-D

Tone V. Vinningland

30.07.2017 kl. 10:40
frodith: Durian er den du tenker på som stinker døden haha og den har pigger ;)

Julia Sofie

30.07.2017 kl. 12:24
Spesiell frukt;)

Victoria Larsen

30.07.2017 kl. 12:33
Så spesiell frukt jeg aldri har smakt, faktisk :-)

dvergpinschere i mitt hjerte

30.07.2017 kl. 15:41
Den så jo spennende og fin ut da...og kunne tydeligvis brukes til mye rart! Naturen er så flott..den gir oss mye som kan brukes!

Vera Lynn

30.07.2017 kl. 23:52
Jeg kunne godt tenke meg å smake på denne frukten, kan man få kjøpt den her hjemme?

Skriv en ny kommentar

Om meg

Tone V. Vinningland

Just an ordinary girl living my life in a small town <3

Blogglisten Follow

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no